A fost furtună de cod roşu pe litoral, cea mai puternică înregistrată vreodată la malul mării. De la nord la sud litoralul e răvăşit complet. Cel mai grav e în oraşul Constanţa, unde ciclonul a lovit cu toată forţa: copaci cu rădăcina de doi metri au fost smulşi din pământ, zeci de clădiri au rămas fără acoperişuri, un bloc chiar şi fără tavanul de la ultimul etaj, iar bărci şi veliere din portul Tomis au fost înghiţite cu totul de apă. Unitatea 1 al Centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat şi a repornit abia acum, la aproape 20 de ore.

Ciclonul Frederico este cea mai puternică furtună care a lovit litoralul românesc vreodată. Vântul a bătut cu peste 120 de kilometri la oră, a plouat torenţial şi s-au format valuri de 8-9 metri la mal, înălţimea unei clădiri cu două etaje. În oraşul Constanţa, din senin, s-a dezlănţuit potopul. 

Zeci de acoperişuri au fost smulse de vânt ca şi cum ar fi fost din hârtie. Unul dintre ele a căzut pe un loc de joacă şi a distrus toate leagănele şi toboganele. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. De altfel, oamenii au fost avertizaţi prin mesaje succesive pe telefon să rămâne în case.

Au fost însă şi oameni pe care furtuna i-a prins în oras. S-au trezit într-o clipă înconjuraţi de ape din toate părţile. Pentru siguranţa localnicilor, poliţiştii au închis circulaţia pe mai multe bulevarde. Nici autobuzele electrice din oraş nu au mai fost lăsate să iasă pe traseu. 

Peisajul creat de ciclonul Frederico pe mare a fost înspăimântător

Trei oameni au rămas blocaţi în mijlocul mării pe furtună şi au pierdut orice legătură cu ţărmul. Barja pe care se aflau s-a desprins de remorcher. Sunt în afara oricărui pericol acum.

Pompierii au făcut noapte albă, au fost aproape 1.000 de apeluri la 112

Şi acoperişul Palatului Arhiepiscopal a fost distrus de vijelie. Abia fusese reparat după ce în urmă cu un an a ars . Forţa ciclonului se vede pe aceste imagini suprinse de camerele de supraveghere în Mangalia. Întreg acoperişul unui bloc cade direct pe maşinile parcate. Nici plajele nu mai sunt cum le ştiam după trecerea ciclonului. Statiunea Vama Veche e de nerecunoscut. Marea a înghițit toata plaja și localurile aflate pe faleză.Ciclonul Frederico vine din nordul Franţei si a semănat prăpăd pe oricunde a trecut.