Rugat de persoana cu dizabilităţi să comunice când va ajunge într-o anumită staţie, angajatul CTP a refuzat acest lucru * şefii CTP au inițiat o anchetă internă pentru a clarifica circumstanțele exacte ale incidentului

După ce membrii Asociația Nevăzătorilor Iași au făcut public un episod în care o persoană cu dizabilităţi a fost umilită într-un mijloc de transport de un angajat al CTP Iaşi, şefii societăţii au anunţat deschiderea unei anchete.

 „Referitor la incident, vă asigurăm de angajamentul nostru ferm în a nu tolera astfel de comportamente în rândul angajaților noștri. Gestul vatmanului este, fără îndoială, regretabil și inacceptabil. Am inițiat o anchetă internă pentru a clarifica circumstanțele exacte ale incidentului. Am comunicat vatmanului că neglijarea sprijinului către persoanele cu dizabilități și nerespectarea codului nostru intern de etică sunt incompatibile cu valorile noastre”, spun şefii companiei.

Este vorba de un episod care a avut săptămâna trecuită. Ateneul Naţional din Iaşi a oferit persoanelor nevăzătoare ocazia de a asista la proiecţia unui film destinat strict acestei categoriii, cu descrieri ale imaginilor şi acţiunilor. După vizionarea filmului, o persoană nevăzătoare a fost condusă la tramvaiul 11, în Rondul din Tătăraşi Nord, punct din care aceasta se descurca să ajungă singură acasă, având în vedere că ştie foarte bine staţia şi traseul din apropierea casei şi se deplasa cu ajutorul bastonului alb.Totuşi, dat fiind faptul că tramvaiul nu era dotat cu difuzor care să anunţe staţiile, un însoţitor al persoanei nevăzătoare a rugat vatmanul să îi spună celei din urmă când ajunge în staţia dorită. 

„La refuzul vehement al vatmanului după mai multe insistente, colegul nostru a apelat numărul de telefon afişat în tramvai (TelVerde) unde i s-a spus că legea obligă persoana nevăzătoare să circule însoţită. Admitem faptul că astfel de situaţii sunt izolate, iar Asociaţia Nevăzătorilor din Iaşi nu doreşte sancţionarea vatmanului sau a dispecerului de la TelVerde întrucât considerăm că o schimbare pe termen lung şi îmbunătăţirea calităţi serviciilor oferite călătorilor presupune instruirea conducătorilor mijloacelor de transport şi a celorlalţi colegi cu privire la particularităţile anumitor categorii de călători (persoane cu dizabilităţi, vârstnici, mame cu copii în cărucior, vizitatori ai oraşului etc). De asemenea, solicitam companiei de transport să porneasca difuzoarele din mijloacele de transport şi să monitorizeze funcţionalitatea acestora”, au spus cei de la Asociaţia Nevăzătorilor din Iaşi.

Se doreşte îmbuntăţirea condițiilor de călătorie pentru persoanele cu dizabilități

Şefii CTP au mai precizat că în cadrul programelor de formare profesională, pun un accent deosebit pe respectarea drepturilor și demnității fiecărei persoane. „Vom reitera aceste principii fundamentale, prezente și în codul nostru de etică, tuturor angajaților noștri. De asemenea, suntem deschiși la colaborarea cu reprezentanții instituției dumneavoastră pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie pentru persoanele cu dizabilități de vedere și alte nevoi speciale. Recent, am inclus în flota noastră mijloace de transport adaptate, dotate cu uși cu avertizare sonoră, senzori, difuzoare pentru anunțarea stațiilor și rampe de acces. Ne exprimăm din nou regretul pentru incidentul cauzat de atitudinea lipsită de compasiune a vatmanului”, mai precizează aceştia.