Spune ne câteva lucruri despre tine. Cine se afla in spatele artistului Ivana?

Sunt o persoană simplă…..nu sunt cea mai frumoasă femeie din lume, nici cea mai desteaptă, nici cea mai bună, dar sunt eu.  Am cicatrici în suflet, pentru  că am poveste…Sunt oameni care mă iubesc, altii poate nu …nu pretind că sunt cineva, dar stiu că am făcut lucruri bune si nu am făcut compromisuri. Asta sunt eu, sunt sensibilă, uneori impulsivă, încăpătânată, uneori copilăroasă ….dar asa sunt eu, un adult cu suflet de copil. O femeie simpla, care viseaza mult si vorbeste la fel de mult uneori. Sunt o femeie simpla, cu principii.

Care este cea mai mare provocare în a fi makeup artist?

Ca să fiu sinceră, nu pot spune ca am avut multe dificultăți in parcursul meu de pana acum. Însă nu este o meserie ușoară. Necesită foarte mult timp de munca. Adesea mă trezesc la 3-4 dimineața și stau foarte mult in picioare, pana seara la 7-8. Pe lângă toate acestea, trebuie investit foarte mult financiar in produse și formare.

Ce te inspira in viața de zi cu zi?

In zilele noastre, inspirația este peste tot. Cred ca ma inspira orice, de la parfumul unei femei la rochia pe care o poarta, la machiajul intens sau nu. Tot ce ma înconjoară pe mine ma inspira: natura, oamenii, tot.

Cum te pregătești pentru un show de moda și de unde îți vin ideile?

Aproape de fiecare data este dificil, eu una am foarte multe idei pe care vreau sa le pun in practica, însă la o prezentare de moda, totul este strălucitor și așa trebuie sa fie și machiajul, mai ales ca trebuie sa realizez ceva unic pentru fiecare creator in parte.

Câțiva dintre makeup artiști internaționali care te inspira?

Makeup artistul meu preferat este Michelly  Palma din Brazilia, din punctul meu de vedere este un artist genial. Ma inspir adesea de la Nataly Frekaustan, Felix Stein, Ludmila Tarakanova, Mario Dedivanovic, Gucci Westman, Bobbi Brown, Pam Ferreira, sunt doar câțiva dintre ei.

Cum îți îngrijești tenul?

 Mulți ani la rând m am confruntat cu acneea și eu una sunt o persoana cu tenul problematic, de aceea merg de doua ori pe an la medicul dermatolog pentru un control mai amănunțit. Aplic săptămânal un scrub, am o demachiere oarecum corecta și o masca preferata pe care o aplic când vreau sa îmi răsfăț tenul.

Domeniul makeup-ului este destul de competitiv. Cât de dificil ti se pare sa vii cu ceva nou in aceasta industrie?

Este imposibil sa aduci ceva realmente nou. Poți cel mult sa îmbini într-un mod creativ elemente deja existente sau sa reinterpretezi cumva un stil din anii trecuți, însă ceva nou în adevăratul sens al cuvântului, NU !

Continuați sa avansați in domeniu?  Studii/  cursuri suplimentare ?

Categoric nu ma voi opri aici. Sa fii makeup artist inseamna tot timpul sa fii deschis către tot ce este nou. Merg la dezvoltare profesionala ori de câte ori este posibil și încerc sa nu pierd nici un Masterclass, mai ales când vin makeup artiști din Rusia și Ucraina, la noi in tara.

Lucrezi mult cu modele și persoane publice. Este munca cu ele mai grea, sunt mai pretențioase sau simți o presiune mai mare?

Din experiența mea de pana acum, a fost exact invers. Clientele sunt cumva mai stresate in timpul ședinței de makeup, unele dintre ele vin la machiaj doar de câteva ori pe an și nu știu cum decurge o astfel de ședința.

In schimb  persoanele publice, pe de alta parte au trecut de atâtea ori prin acest proces încât o ședința de machiaj este ceva uzual, care se petrece chiar și zilnic. Trecând prin experiențe acesta, știu deja ce le place și ce nu le place, astfel ca îmi ușurează mie munca.

Care este cel mai important sfat de makeup pe care ni-l poți da?

“Să crezi in tine” . Bucura te de ceea ce ti-a dat mama natura și exersează diferite machiaje și look-uri. Să ai un suflet frumos căci totul vine din interior, ca să arați la fel și in exterior, iar dacă îți doresti sa arați FLAWLESS, apelează la un specialist in makeup și “Less is more” in cazul in care nu dețineți conștiințe in domeniu.

Care este produsul fără de care nu poți lucra?

Produsul fără de care nu pot lucra și cel mai important, este fondul de ten, deoarece și pielea cea mai fină și fără imperfecțiuni are nevoie de fond de ten. Și pe lângă acest lucru, oferă aderentă celorlalte produse ce urmează a fi aplicate ulterior.

Ce înseamnă frumusețea pentru tine?

Pe mine ma inspira foarte mult frumusețea care contează și anume bunătatea și și sinceritatea. Ma inspira și ma motivează fiecare zâmbet și îmbrățișare pe care o primesc din partea clientelor mele. Frumusețea in viziunea mea, reflecta echilibrul perfect dintre frumusețea care se vede și cea care se simte, cea care place ochilor și cea care place inimii.

Ce sfaturi ai pentru makeup artiștii începători?

Unul dintre cele mai importante lucruri, este sa își asculte clienta, pentru a vedea ce anume își dorește. Nu trebuie neaparat sa faceți ce spune clienta dacă vi se pare greșit, însă trebuie sa abordați situația in așa fel încât sa o faci sa înțelege ce nu este bine și nu este tocmai ce o avantajează.

Ce îți place cel mai mult la aceasta profesie?

Meseria mea este unica in felul eu și are multe părți frumoase, femeile pe care le cunosc lucrând, in primul rând și in al doilea rând zâmbetul lor atunci când se văd in oglinda la sfârșitul ședinței de makeup. O alta latura plăcută a acestei meserii este cunoașterea persoanelor noi și programul flexibil. Exista și părți mai puțin plăcute, dar puțin.

O problema cu care ma lovesc uneori este viziunea asupra unui tip de machiaj cu care eu și modelul nu suntem pe aceeași lungime de undă. Și ar mai fi una mică, deplasarea la domiciliu și aici vine vorba de spațiul in care lucrez, lumina, scaunul și micii spectatori care mai sunt pe lângă clienta.