Autoritățile au în plan să aloce bani europeni pentru sisteme care produc energie din surse regenerabile cum sunt panourile fotovoltaice.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pregătește un program prin intermediul căruia va acorda vouchere în valoare de 5 mii de euro românilor interesați. În paralel, puteți obține bani și prin programul: ”Casa Verde, Fotovoltaice”.

De anul aceasta, puteți să vă înscrieţi singuri, fără să mai apelați, la firmele care se ocupa de instalare.

Sorin Lăpădatu, reprezentant firmă de instalații instalator: “Avem pompa de căldură. Funcționează cu energie electrică – poate să fie produsă precum în acest caz de panourile fotovoltaice.”

Puteţi să montaţi astfel de echipamente acasă, cu bani europeni.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va împărți 500 de milioane de euro celor interesați să își instaleze panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau baterii de stocare a energiei verzi.

Banii se vor acorda sub forma unor vouchere, în valoare de 25.000 de lei, adică 5.000 de euro pentru fiecare locuinţă. Banii ajung spun instalatorii, pentru a cumpăra echipamentele care asigura o capacitate de 3kw net. Pentru mai mult, cresc prețurile.

Primul pas este să vă înscrieți în platformă specială, care va fi pusă la dispoziție de autorități. Vă încărcați documentele și semnați o declarație prin care vă angajați să plătiţi o cofinanțare de cel puţin 10% din valoarea proiectului.

În ceea de a doua etapă se livrează echipamentele și are loc plata. Mai exact, după ce sunt analizate cererile, ministerul livrează prin intermediul Poștei voucherul, în valoare de 5 mii de euro. Cu acel voucher, mergeți la furnizorul cu care ați semnat contractul, astfel încât acesta să se apuce de treabă. După ce echipamentele sunt montate, trebuie să arătați dovada instalării echipamentelor, tot pe platforma unde v-aţi înscris inițial. Abia atunci, autoritățile vor livra banii firmelor de instalații.

Criterul este primul venit primul servit, iar autoritățile speră ca suma să ajungă pentru aproximativ 150.000 de familii.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor și Investițiilor Europene: “În etapa a treia care este o etapă ce trebuie dusă la bun sfârșit în cel mult 2 ani, se obține avizul tehnic de racordare – atr-UL pe înțelesul tuturor, care este un proces destul de greoi și să nu împiedicăm derularea acestui proces.”

Dan Tudose, expert în energie: “În decursul anului trecut au fost conectate la rețea aproape 20 de mii de sisteme, noi considerăm că dublu maxim acestui număr poate fi contectat la rețea în România în decursul unui an.”

În paralel, va funcționa și programul Casa Verde Fotovoltaice, unde înscrierea a fost simplificată.

Potrivit ghidului de finanţare publicat de Administraţia Fondului pentru Mediu, beneficiarii finali îşi pot încărca singuri dosarul în aplicaţia informatică pentru rezervarea sumelor, iar după își vor alege un instalator validat.

La ultima sesiune a programului, din aproape 40.000 de cereri, au fost finalizate 3.500 și finanțate puțin peste 200.

Tanczos Barna, Ministerul Mediului: “Analizăm posibilitatea de a aloca fondurile pe regiuni. Analizăm această opţiune. Este de a nu bloca sistemul cu 1-2 milioane de solicitări care vin în decurs de 1-2 minute în prima zi.”

Guvernul a alocat pentru acest program două miliarde de lei. Deocamdată, ghidul de finanțare este în dezbatere publică și ar putea suferi modificări.

Sursa: Pro TV