Primăria a început să-și reducă din pierderile cauzate de gestionarea sistemului de termoficare. De câteva zile, municipalitatea produce și vinde energie electrică la o capacitate de zece ori mai mare față de luna noiembrie. 

Momentul coincide și cu o creștere a prețurilor în piață: luna trecută, prețul mediu ponderat a fost de circa 1.100 lei/MWh, în timp ce, ieri, Primăria a vândut cu peste 1.900 lei/MWh. În cifre absolute, ziua de ieri a însemnat încasări de peste 1,5 milioane lei din vânzarea de energie electrică. Creșterea capacității de producție a fost posibilă odată cu pornirea CET Holboca: la centrala de lângă oraș se produc, în medie, 50 MWh/oră, în timp ce la CET Tudor producția ajunge la circa 4 MWh/oră.

Din 2 decembrie, capacitatea de producție a ajuns în medie, la 850 MWh/zi. În această cantitate nu este inclusă și energia utilizată pentru consumul propriu al centralei. Conform operatorului național al pieței de energie electrică, prețul de tranzacționare (lei/MWh) în ultimele zile a fost cuprins între 1.500 lei și circa 2.000 lei. Contactat telefonic, Alin Aivănoaei, director Termo Service, societate a Primăriei care asigură managementul CET, a confirmat intervalul de preț și, mai mult, el a precizat că estimările actuale arată că, în luna decembrie, va fi o nouă creștere cu un potențial de a se ajunge la 3.000 lei/MWh. În context, amintim că, pentru a-și acoperi costurile de operare, Primăria trebuie să vândă cu cel puțin 1.000 lei/MWh. „Prețul se stabilește pe piața națională, în funcție de cerere și ofertă. Cererile sunt pe intervale orare, în condițiile în care pe timp de zi prețul crește, iar pe timp de noapte scade. În decembrie, a crescut foarte mult cererea întrucât și consumul a crescut la nivel național, iar aici putem da ca exemplu aprinderea sistemelor festive de iluminat din orașe”, a comentat Alin Aivănoaei.

Potrivit acestuia, centrala din Holboca a avut nevoie de câteva zile să ajungă la capacitatea maximă de producție, în condițiile în care încărcarea până la nivelul maxim a fost graduală. „Zilnic, am suplimentat în funcție de capacitate și potențialul cazanului, sunt niște proceduri standard care trebuie făcute pentru a putea a ajunge la capacitate maximă”, a mai spus directorul Termo Service. Conform estimărilor actuale, după circa 10 zile de funcționare a CET Holboca, încasările vor depăși pragul de 10 milioane lei. „Ne așteptăm ca prețul la energie să crească în perioada următoare, cererea va fi din ce în ce mai mare, iar producția națională este limitată”, a susținut Alin Aivănoaei.

În funcție de vânzările de energie electrică pe care Primăria le va face în sezonul rece, se va putea echilibra (sau nu) balanța financiară: costurile de operare a sistemului vor trece probabil pragul de jumătate de miliard de lei, cea mai mare parte a acestora fiind generate de achiziția cărbunelui și transportul acestuia până la Iași. În paralel, Primăria caută să scape din nou de „povara” sistemului de termoficare, iar, anul viitor, va organiza o licitație pentru concesionarea serviciului. Până atunci, în următoarele săptămâni, este de așteptat ca municipalitatea să încheie un acord cu un consultant care, pentru o sumă de 270.000 lei, va elabora toate documentațiile necesare și va oferi și asistență tehnică.

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.