Municipalitatea ieșeană va crește gradul de îndatorare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) după ce va accesa un nou împrumut pentru a reconstrui Depoul din Zona Dacia. Autoritatile spun ca valoarea creditului este de 46 de milioane de lei suma din care se prevede modernizarea unei zona care a fost lasata in paragina zeci de ani.

Depoul de tramvaie din cartierul Dacia va fi modernizat. Vorbim despre o suprafata de peste 40.000 de metri patrati care vor fi reabilitati. Edilul Mihai Chirica a precizat că proiectul va fi demarat la începutul anului viitor. Valoarea împrumutului este de aproximativ 46 de milioane de lei.

Mihai Chirica, primarul mun.Iasi: „E mai mult decat o modernizare. Practic, il demolam in totalitate pe cel existent si marim capacitatea de adapostire pentru tramvaiele noi si pentru autobuzele electrice. Face parte din programul de modernizare a transportlui pubic pe sectiuni care nu se gasesc fonduri prin proiecte europene. Daca vom gasi finantare, ne vom comprota cum ne-am comportat si cu scolile. Le-am inceput si le-am introdus pe fonduri europene”.

Consilierul USR Răzvan Timofciuc a arătat că, în momentul de față, proiectul este necesar Iașului iar împrumutul, momentan, este singura soluție de realizare a acestuia. Durata de realizare a proiectului este de 2 ani.

Razvan Timofciuc, consilier local USR: „In prezent gradul de indatorare este putin peste 3%. ȘIn urma contractarii acestui credit va fi de 5,16% ceea ce este rezonabil pentru o municipalitate de dimensiunea Iasului”.

Inițial, proiectul prevedea doar o modernizare a Depoului Dacia, însă studiile au arătat că infrastructura construită în zonă, în urmă cu peste 40 de ani, este depășită și trebuie reconstruită.