Ieşenii spun că la cum arată şantierul şi în condiţiile unei vremi potrivnice, investiţia este departe de a fi finalizată în aprilie 2023

În toamna lui 2021, municipalitatea ieşeană organiza o licitaţie pentru renovarea pasajul subteran pietonal din cartierul Frumoasa. Pasajul se afla de mai multă vreme într-o stare de degradare, iar necesitatea reabilitării pasajului a fost semnalată în Consiliul Local de către consilierul Răzvan Timofciuc. De altfel, consilierii locali au încercat în repetate rânduri  să finanţeze unele investiţii necesare la infrastructura pasajului, numai că acesta s-a aflat mult timp în inventarul CFR, Ministerul Transporturilor fiind entitatea care ar fi trebuit să se ocupe de repararea lui. În cele din urmă, pasajul a fost cedat în administrarea municipalităţii ieşene, astfel încât, ulterior, s-a dat undă verde investiţiei.

Licitația ((1.172.150 lei, cu TVA) a atras o singură ofertă, din partea BMS Holding Enterprise SRL, o firmă din Iaşi care, potrivit datelor oficiale, în 2020 avea 12 angajaţi şi o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei. Firma avea la dispoziție 12 luni pentru a încheia lucrările, pe care, ulterior le-a demarat în aprilie 2022.

Puţine realizări în opt luni de şantier

La opt luni scurse de la începerea lucrărilor, aspectul şantierului indică faptul că s-a bătut pasul pe loc. Exceptând lucrări de termizolaţie la pereţii interior,  nu pare a se fi făcut mare lucru, aspect sesizat de ieşeni. „La cum decurs lucrările, cred că finalizarea pasajului va fi în aprilie 2024, nu 2023”, crede un ieşean, cel care, de altfel, a şi postat imagini cu starea actuală a pasajului. Mai mult, în caietul de sarcini se spunea că „execuţia lucrărilor în pasaj se va face pe 2 tronsoane longitudinale delimitate de un perete fals astfel încât în timp ce pe primul tronson lucrările de execuţie sunt în desfăşurare pe cel de-al doilea să se desfăşoare circulaţia pietonală”, ori pasul pare complet nefuncţional în acest moment. La toate acestea se adaugă faptul că urmează lunile de iarnă, prin urmare susceptibilitatea unor referitoare la respectarea datei de finalizare este absolut firească.