Primii pelerini au venit deja la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iasi. Chiar daca mai sunt cateva zile pana cand va incepe procesiunea, credinciosi din mai multe judete din Moldova au venit la Catedrala Mitropolitana pentru a se ruga. Intre timp, pregatirile sunt in toi pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

După doi ani de restricții, pelerinajul la Sfanta Parascheva se va organiza intr-o formula completa. Biserici din mai multe localități din zona Moldovei vor fi sfințite, iar sâmbătă dimineata va începe procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a așeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei.

Lucian Apopei – Purt. Cuv. Arhiepiscopia Iasilor: „Sarbatoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva va fi dedicata anului omagial al rugaciunii in viata bisericii si a crestinului si anului comemorativ al Sfintilor Isihasti. Pelerinajul propriu zis de Hram la Catedrala Mitropolitana va incepe pe data de 8 octombrie, dis de dimineata, cand racla cu Sfintele Moaste ale Sfintei Parascheva va fi scoasa din Catedrala in traditionala procesiune si asezata in baldachin. Va sta spre inchinare pana sambata pe 15 octombrie insa daca numarul de pelerini va fi mare pentru a putea fi gestionat din interior perioada aceasta va fi anuntata in zilele respective”.

Primii pelerini deja au venit la racla pentru a se ruga. Oamenii spun ca Sfinta Cuvioasa Parascheva ii ajuta sa depaseasca anumite probleme si necazuri.

Ma rog pentru sanatate. Sunt din Focsani. Abia am ajuns. Spre norocul nostru nu e atat de aglomerat„, a spus o femeie.

Ne inchinam pentru copii, pentru noi sa ne dea sanatate. Suntem din Galati. Anul trecut a fost cu pandemia si nu am mai venit. Ne ajuta foarte mult Sf. Parascheva. Trebuie sa ai si putina credinta. Degeaba vii la Sfanta daca nu ai putina credinta„, ne-a declarat o pelerina.

Anul acesta moastele Sfantului Panaisie sunt aduse la Iasi.