Părinții unui copil care nu a supraviețuit unei forme agresive de cancer au decis sa doneze fondurile strânse pentru tratamentul acestuia pentru ca alți copii bolnavi să aibă cât mai repede după diagnostic șansa unui tratament adecvat. Astfel, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași, cu susținerea Organizației Salvați Copiii, va fi dotat cu un aparat pentru mixarea citostaticelor, în valoare de 120.000 de euro, primul de acest fel din România.

Călin-Mihai a venit pe lume în ziua de 27 noiembrie 2017. Când a fost diagnosticat cu o boală nemiloasă, deja puteai auzi prin casă cum spune mama sau tata. Se pregătea să facă primii pași. În urma unei anemii severe, de care Călin-Mihai nu părea că mai scapă, medicii au pus un diagnostic foarte grav: Neuroblastom de Gradul 4, cancer la glanda suprarenală. A urmat un drum lung si anevoios, prin spitale. Drum cu chimioterapie, injecții, plânsete și multă durere. Tratamentul cu chimioterapie a început de urgență, dar pentru a avea o șansă la viață tratamentul de specialitate trebuia continuat la o clinică de oncologie din Franța sau Belgia, cu terapie imunologică și transplant.

„E o dramă cumplită, dar gândul că mai am un copil acasă care la rândul lui suferă, m-a ajutat să merg mai departe pentru ca acel copil de acasă, la momentul respectiv, nu avea nicio vină pentru ceea ce se întâmplă. El îl iubea foarte mult pe fratele lui și m-am focusat foarte mult să fiu puternică pentru el”, a spus Alexandra Chihaia, mama.

Călin-Mihai s-a stins din viață în dimineața zilei de 17 mai 2019. El a lăsat un mare gol în inimile părinților care au decis să folosească banii din donații pentru a-i sprijini pe alți copii care au nevoie de chimioterapie.

„Suntem recunoscători personalului medical de la Sfânta Maria din Iași. Au făcut tot ce s-a putut pentru copilul nostru, aici, în țară, însă acolo (n.r. Franța) am văzut alte condiții pentru pacienți, o cu totul altă siguranță”, a precizat Dragoș Chihaia, tata.

Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași are o secție oncologică unde sunt internați în jur de 50 de pacienți periodic. Vorbim despre copii care au nevoie de chimioterapie. Pentru a obține concentrația necesară de citostatice, spitalul avea nevoie de un echipament de mixare a citostaticelor, însă unitatea nu își putea permite o astfel de investiție. Astfel, părinții lui Călin au decis să îl cumpere.

„Este un echipament cu o valoare de 120.000 de euro, este un efort pe care l-au făcut părinții acestui copil. Noi suntem părinți de îngeri. Suntem cu toată susținerea noastră sufletească alături de ei pentru că medicina atât poate să facă”, a declarat Alina Belu, director Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

Din păcate, an de an, peste 80 de cazuri noi de cancere sunt descoperite și tratate la Spitalul pentru Copii din Iași.

„Aplicam programe de chimioterapie internaționale agreate de protocoale emise de Societatea Europeana de Oncologie Pediatrică”, a menționat Anca Ivanov, medic pediatrie hematologie.

În acest demers umanitar a fost implicata și Organizația Salvați Copiii.

„Am început cu dotarea secțiilor de neonatologie, maternităților, apoi cele de pediatrie, pentru că România avea cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. Pierdeam foarte mulți copii din cauze care puteau fi prevenite”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preș. Salvați Copiii România.

„Este foarte greu să dotezi, să cumperi aparatura medicală, deși ei știau foarte bine ce vor, dar dacă nu ai suportul unei organizații care sa știe suișul sau coborâșul birocratic al implementării. Salvați Copiii au fost alături de ei timp de trei ani”, a spus Amalia Nastase, ambasador Salvați Copiii România.

Din totalul de cazuri diagnosticate cu tumori maligne la copii (0‐19 ani,) atât ca număr de cazuri, cât și ca rată de incidență, în perioada 2016‐2020, ponderea cea mai mare aparține grupei de vârstă 15‐19 ani.