Un român implicat într-un sângeros schimb de focuri în Spania este primul deținut din această țară care va fi eutanasiat la cerere.  

Bărbatul care și-a împușcat trei colegi de muncă, dar și un polițist din localitatea Tarragona, a fost schilodit în schimbul de focuri.

Un glonț i-a atins coloana vertebrală și a rămas paralizat.
Marian Eugen Sabău nu mai vrea să trăiască așa, iar magistratii iberici i-au acceptat cererea.

Marian Eugen Sabău, agent de pază la o firmă din Tarragona, a comis atacul sângeros pe 14 decembrie anul trecut. Camerele de supraveghere au surprins scene greu de imaginat.

”Ne-au zis că și-a pierdut mințile”

Românul a intrat în sediu cu o perucă pe cap. Este recunoscut însă de un coleg și are loc un schimb de replici. Trece de acesta și ajunge în birouri, unde deschide focul.

Primul țintit este managerul, pe care-l rănește grav. Angajatul care nu reușise să-l oprească la intrare revine în scenă, dar este împușcat și el. Înainte de a pleca, românul trage și în managerul de servicii al companiei, o femeie.

Martor: „Am auzit un strigăt: „ajutaţi-mă, ajutaţi-mă!” şi apoi un pocnet. Şi asta a fost tot. Vocea era a unei femei… ajutaţi-mă, ajutaţi-mă! Apoi a venit poliţia, în 4-5 minute, şi în acel moment am început să bănuiesc că s-a întâmplat ceva grav„.

Martor: „Am crezut că este ceva legat de terorism. Ce a făcut este… Ne-au zis că și-a pierdut mințile și și-a împușcat propriul lui coleg„.

Spania, a patra țară din Europa care a legiferat eutanasierea

Românul a fugit și s-a ascuns într-o fermă. Pe drum, a rănit și un polițist care a încercat să-l oprească. În cele din urmă, Eugen Sabău a fost doborât de un trăgător de elită.

Josep M. Estela, comisar șef Poliția Tarragona: „Ne-am dus cu o echipă specializată pentru acest tip de incidente, unde se acționează cu arme de foc. În final, în acest schimb de împușcături a rezultat rănirea și neutralizarea persoanei pe care o căutam. Am chemat serviciile de urgență cât mai repede de la Tarragona și a fost transportat la un spital din Barcelona„.

Românul în vârstă de 45 de ani a fost internat la spitalul penitenciar din orașul Terrassa, unde se află şi acum. Este paralizat, pentru că unul dintre gloanțe i-a atins coloana vertebrală. A cerut să fie eutanasiat, motivând prin ce suferință trece.

O comisie medicală a confirmat că leziunile sunt ireversibile și îl fac total dependent de ajutorul altor persoane. Una după alta, două instanțe au hotărât că Marian Eugen Sabău are dreptul la o moarte cu demnitate.

Spania este a patra țară din Europa care permite eutanasia, după ce a adoptat anul trecut o lege în acest sens.

Roxana Catea, avocat: ”Persoana care solicită acest ajutor de deces va fi cea care va decide în final data, ora și modalitatea în care se va realiza decesul, respectiv prin sinucidere sau prin eutanasiere asistată„.

Românul urma să fie dat afară pentru că a stat prea mult în concediu medical

La vremea atacului, apropiatii lui Eugen Sabău au spus că suferise o cădere psihică. Conducerea firmei de pază voia să îl dea afară pentru că ar fi stat prea mult în concediu medical, după ce se accidentase în timpul unei misiuni.

Victimele românului sunt nemulțumite de decizia instanțelor și au anunțat că vor apela la o cale extraordinară de atac, la Curtea Constituțională.

Judecătorii spun însă că situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință în care se află Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat.

Sursa: Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here