* Daniel şi Emanoil mergeau la furat cu maşini de lux * în doar câteva luni au furat cât să-şi deschidă un en-gros: televizoare, laptopuri, covoare, genţi de damă, drujbe, truse de scule, imprimante, ţigări, motorină, ulei, fructe, vin, 180 de uşi din MDF * în doar o lună, cei doi au dat 11 lovituri  

 Ieşenii Emanoil Marius Sam (34 de ani) şi Daniel Iordache (30 de ani) sunt, de departe, hoţii secolului. În doar o lună de zile, între 19 decembrie 2020 şi 19 ianuarie 2021, cei doi au comis 11 furturi, valoarea bunurilor însuşite de ei depăşind valoarea de 100.000 lei. Hoţii au acţionat după o schemă simplă, ingenioasă şi teribil de eficientă. Sam era agent comercial la o firmă de distribuţie şi, conform fişei postului, se deplasa zilnic în judeţele Moldovei. Ca să impresioneze, folosea un BMW model recent. Asta, în timpul zilei, când explora terenul şi ochea ţintele. Dacă marfa era prea volumninoasă, apela la autovehiculul de rezervă, un Mercedes Sprinter condus de asociatul său în fărădelegi, Daniel Iordache. Atacurile le dădeau pe timp de noapte, având grijă să evite camerele de supraveghere.

De la Silvia U. din Ţigănaşi au plecat cu un televizor Toshiba, un laptop, un covor, un sac cu haine şi o duzină de genţi de damă, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 4.000 de euro. Au operat chiar în noaptea de Crăciun, profitând de faptul că proprietara era plecată de acasă. Următoarea acţiune a avut loc în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, la cantonul de la Poieni. De acolo, cei doi au înşfăcat un televizor smart cu diagonala de 100 cm, un decodor, 300 de euro, două perechi de adidaşi, 12 canistre de 20 litri pline cu motorină, o canistră cu ulei de motor, toate acestea valorând 5.000 lei.

Nu s-au odihnit deloc, în următoarea noapte au mers în Popricani, au tăiat cu un fierăstrău gardul împrejmuitor de la ferma lui Aurel D., au forţat uşa de la rulotă şi au înhăţat de acolo o drujbă de culoare roşie, o canistră cu motorină, un monitor, un hard disk şi 200 lei.

Au continuat cu o lovitură dată în municipiul Iaşi, tot după un obiectiv explorat în prealabil de Sam. Câteva sute de metri mai încolo, în atelierul lui Ioan P., hoţii au „găsit” o manivelă topografică, o maşină de tăiat, un xerox multifuncţional, două imprimante şi un generator de sudură. Ghinion, niciun aparat nu funcţiona.

Furturile au continuat cu o spargere la un depozit en-gros. Au forţat uşa de acces şi au recoltat, în special, ţigări. Câteva zeci de cartuşe. Dar şi o tabletă, precum şi 400 lei cash. Prejudiciul estimat, 14.000 lei.

Anunţurile mică publicitate le-au pus capăt carierei

Fiind agent de vânzări, Emanoil a găsit rapid muşterii pentru mărfurile furate. El şi Daniel practicau preţuri de dumping, vânzările erau fulminante şi, ca atare, mereu nevoie de aprovizionare. Următoarea victimă, o firmă din cartierul Metalurgiei. De fapt, autocarul societăţii, care a fost golit de motorină. De acolo, cei doi s-au deplasat la Tomeşti, au spart un geam de la fostul canton şi au încărcat în Sprinter 180 de uşi din MDF de culoare albă, cu valoare de inventar de 18.000 lei.

Raidurile au continuat la foc automat. Din rezervorul unui TIR parcat în Uricani, hoţii au reuşit să scoată 150 litri de motorină, iar din cabină au „confiscat” trei canistre goale.

Nici în noaptea de Sfântul Ioan n-au luat pauză. Au mers la Miroslava, la sediul firmei Loredanei N. De aici n-au luat mare lucru. De acolo, cei doi s-au dus cu Sprinterul la Poiana, unde au spart vila lui Laurenţiu H. S-au ales cu un televizor LCD, un amplificator auto, un DVD player şi un sistem audio.

Cum deja se adunase destul de multă marfă, cei doi au fost nevoiţi să caute un spaţiu de depozitare. L-au găsit rapid. Au ocupat o stână părăsită dintr-un sat de lângă Târgu Frumos. Spaţiu limitat, în scurt timp a devenit neîncăpător. Aşa încât, pentru a mai scăpa din produse, cei doi s-au pus pe dat anunţuri pe site-urile de mică publicitate. Poliţiştii, exasperaţi de suita de furturi, au făcut imediat conexiunea, un agent sub acoperire s-a dat drept client, a venit la stână, a văzut ce-i acolo, şi-a chemat colegii, au urmat percheziţia, inventarul şi dosarul penal.

Condamnările au venit zilele trecute. Emanoil a primit trei ani, iar Daniel patru. Ambele sentinţe sunt cu executare.