În mai puţin de două săptămâni se va auzi din nou clopoţelul, iar copiii vor reveni în băncile şcolilor. După un an şi jumătate de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în şcolile din mediul rural mai nimic nu s-a schimbat. Fie că vorbim de grădiniţe, şcoli primare sau gimnaziale, ori licee, de cele mai multe ori în mediul rural sunt aceleaşi probleme: lipsa apei potabile şi a toaletelor corespunzătoare.

Din acest motiv, majoritatea acestor instituţii nu pot să obţină, şi nu vor obţine, avizul de autorizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

În judeţul Iaşi sunt 178 de unităţi de învăţământ preşcolar în mediul rural şi 84 în urban. Autorizare de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică au primit toate unităţile de învăţâmânt preşcolar din mediul urban şi doar 78 dintre cele 178 de rural. În ceea ce priveşte învăţământul primar, din 130 de unităţi din mediul rural doar 52 sunt autorizate, nu şi alte 70. În schimb, sunt autorizate toate cele 17 unităţi de învăţământ primar din mediul urban. 

Dintre cele 172 unităţi de învăţământ gimnazial din mediul rural 82 sunt neautorizate, iar în urban toate şcolile gimnaziale au primit avizul DSP. 

De asemenea, niciunul dintre cele cinci licee din rural nu are autorizaţie de funcţionare din partea DSP, însă avizul este deţinut de toate cele 42 de licee şi colegii din mediul urban.  Neautorizate sunt şi cele cinci şcoli post liceale din Iaşi şi judeţ.  „Cele mai multe probleme sunt din cauza faptului că localităţile în care acestea funcţionează nu sunt racordate la sistemul de apă şi canalizare. Nu au apă şi toalete corespunzătoare. Şcolile sunt în administraţia primăriilor. Unul dintre motivele invocate de primari este că sursele de apă din subsol nu sunt corespunzătoare, caz în care ar trebui să aducă apă cu ajutorul ApaVital. Asta înseamnă costuri foarte mari. Ca să faci apă corespunzătoare din surse proprii înseamnă, la fel, cheltuieli foarte mari. O staţie de tratarea apei este foarte scumpă. Au fost şi şcoli care nu şi-au finalizat procesul de igienizare. De aceea vom mai face un control înainte de începerea anului şcolar”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Laura RADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here