Garda Forestieră Suceava are o poziție de-a dreptul halucinantă în cazul incidențelor dintr-o pădure din județ, unde un activist de mediu și doi jurnaliști au fost luați la bătaie de mai multe persoane care tăiau arbori. Instituția afirmă că în zonă nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori, iar cei care vor să obțină informații despre situația pădurilor ar trebui să le ceară de la instituții, nu să se deplaseze în teren.

Comunicatul Gărzii Forestiere Suceava:

„Ca urmare a incidentelor petrecute în data de 16.09.2021, Garda Forestieră Suceava a procedat astăzi 17.09.2021 la efectuarea de verificări privind respectarea regimului silvic pe raza OS Dealu Negru (structură privată de administrare).

Verificările au vizat suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu si a celor 2 jurnalisti. Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni.

Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei personae fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați.

Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră.

De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic.”

CONTEXT: Potrivit IPJ Suceava, polițiștii au fost sesizați joi, prin apel la 112, cu privire la faptul că patru persoane, un activist de mediu, doi cameramani și un localnic, au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci. Polițiștii spun că în aproximativ 30 de minute activistul de mediu și cei doi cameramani au fost găsiți în pădure, iar cea de-a patra persoană, localnicul, a reușit să părăsească singură zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției. Cele trei persoane găsite în pădure au fost duse la sediul Poliției Vatra Dornei. Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere. Comisarul Georgian Drăgan din cadrul IGPR a anunțat că, deși persoanele vătămate „au oferit informații vagi cu privire la agresori”, polițiștii au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment. Acestea au fost duse la sediul Poliției, pentru audieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here