În urma apelului primit în data de 22 iunie 2021 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, la ora 18:54, care anunța un incendiu la etajul II al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri și personal medical specializat care să acționeze pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și lichidarea incendiului.

În zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de intervenție la înălțime, o autospecială de descarcerare, 3 echipaje SMURD de prim ajutor, 1 echipaj T.I.M şi 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple. Au fost evacuate din zonele de risc un număr de 31 de persoane, dintre care 13 pacienți – copii și 18 adulți – părinți și cadre medicale.

Ionel Roșu, purtător de cuvânt ISU Iași: „După sosirea primului echipaj la locul incendiului, s-a raportat faptul că acesta se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, la nivelul unei încăperi situate la etajul doi al pavilionului B. Incendiul a fost limitat doar în încăperea în care s-a manifestat, iar în acest spațiu nu se aflau pacienți sau aparținători. Din motive de siguranță, au fost evacuate în alte saloane ale spitalului 31 de persoane, din care 13 pacienți copii și 18 adulți, fiind aparținători și cadre medicale. Sursa probabilă de producere a incendiului este scurtcircuitul electric sau efectul termic al curentului electric”.

În vederea stabilirii cauzei probabile de producere a incendiului s-a constituit o comisie formată din specialiști din cadrul inspectoratului. Analizând toate circumstanțele prezentate, comisia formulează două cauze probabile de producere a incendiului: scurtcircuit electric și efectul termic al curentului electric.

Reprezentanții Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași, spun că o concluzie finală va fi efectuată de expertul solicitat de poliție.

Alina Belu, manager Spital de Copii Sf. Maria: „Sunt concluziile privind cauza probabilă. Am înțeles din raportul ISU după ce l-am citit, că prima cauză probabilă ar putea fi un scurtcircuit. Cea de-a doua cauză probabilă, un efect termic al curentului electric. În momentul acesta așteptăm rezultatul expertizei, care a fost efectuată de către expertul solicitat de poliție, acea expertiză va fi concluzia finală a raportului. Așteptăm finalitatea.Corpul B este corpul care urmează să fie reabilitat și predat constructorului în luna septembrie, pe 1 septembrie. Ca să refaci instalația tot corpului, a clădirii întregi, ar însemna o investiție destul de mare, în condițiile în care noi suntem într-un proces de reabilitare, deci nu poți să faci o dublă investiție. Ceea ce putem face, în zona respectivă a fost dezafectată instalația electrică, ea nu mai este conectată la instalația electrică generală a spitalului, iar pe corpul B s-au limitat consumatorii”.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași face parte din categoria de clădiri de sănătate cu spitalizare continuă, care la data punerii în funcţiune, nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași deține aviz de securitate la incendiu pentru modernizare și reparații capitale, în baza căruia se execută lucrările de reabilitare, urmând ca la finalizarea acestora să solicite autorizația de securitate la incendiu.