Mai- iulie, sezonul mușcăturilor de căpușe

Tot mai mulțu copii ajung zilnic la spitalele din Iași, mușcați de căpușe. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția însă că aceste mușcături sunt extrem de periculoase și pot duce chiar la moarte. Căpusele mai pot fi aduse în casă sau gradină de câini sau pisici, care sunt expuși când alearga prin iarbă.

Întepăturile de căpușe sunt frecvente mai ales în lunile mai-iulie, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri. De obicei, mușcăturile de căpuse sunt nedureroase și există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcati decât atunci când încep să apară diferite simptome.

O îmbrăcăminte deschisă la culoare, cu o textură cât mai deasă, cu pantofi închiși deschiși la culoare, poate să vă protejeze măcar parțial de riscurile mușcăturii de căpușe. Măcar când ajungem acasă, de la locurile de joacă, cu cei mici, cu animalele de companie, ar trebui să le verificați să nu existe acea căpușă pe car eo putem decela uneori mai greu în zonele cu păr, în zonele piloase. Faceți verificarea asta periodică când intrați în casă, scuturați hainele când vă întoarceți de la iarbă verde. Lăsați-le eventual la soare că se plictisesc la peste 10 grade și s-ar putea să plece, iar pe de altă parte, în momenutl în care ați fost mușcat de o căpușă, nu vă credeți neapărat erou. Nu încercați să o scoateți dacă nu aveți cunoștințele, abilitățile necesare.”- a declarat medicul Tudor Ciuhodaru

În lume exista cateva sute de tipuri de capuse și multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi “boala Lyme” sau encefalita de căpușe. Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mizează pe cele ale altor boli.

”Urmăriți foarte clar locul unde ați fost mușcat, ține-ți minte data când ați fost mușcat și eventual observați semnele locale, care pot fi suficient de sugestive, chiar pot pune diagnosticul, mai les când apare acel eritem migrator, roșeața în țintă de arc. S-au dacă apar simptome curioase, de tip pseudo-gripal, cum ar fi febra, durerea de cap, durerile articulare, durerea în gât care pot fi sugestive și pentru acest lucru. Boala Lyme, borelioza, boala cu peste 1000 de fețe poate să simuleze peste 200 de afecțiuni, așa că, și un medic experimentat poate avea probleme în punerea diagnosticului.”- a declarat medicul Tudor Ciuhodaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here