Ferma Caprele Irinucai din Sorogari isi incheie productia si totodata inchide magazinul de pe strada Theodor Burada. La aproape 10 ani de la deschidere, ferma avea in jur de 80 capre si afaceri anuale de 600.000 lei, producand intre 100 – 200 litri de lapte pe zi. Intre 50 si 80 la suta din lapte era procesat si transformat in iaurturi si branzeturi.

“Au fost aproape 10 ani foarte frumoși și provocatori, am învățat incredibil de multe lucruri, chiar dacă multe dintre lecții au fost mai mult amărui. Lipsa constantă de personal dar și schimbările bruște în relaționarea cu acesta ne-au obosit și ne-au determinat să ne retragem. Este un domeniu frumos dar un lanț complex de la firul ierbii la caserolele cu branză din magazin”, a anuntat Irina Ciochina, fondatoarea fermei aflate la cativa kilometri de Iasi.

Intr-un articol pentru Ziarul Financiar, Irina Ciochina se plangea de infrastructura rutiera si transport iar din aceasta cauza afacerea avea de suferit datorita problemelor de recrutare. “Ferma noastră este la 8 kilometri de Iaşi, la 15 minute din centrul oraşului până în fermă. Din aceşti 8 km, jumătate sunt lipsiţi de transport public şi de drum asfaltat. Asta nici nu mai contează. Dar nu este transport, ceea ce este o mare durere. Oamenii tot timpul depind de noi cu maşina, să îi ducem, să îi aducem. Oferim şi posibilitatea de cazare la fermă, dar este un punct foarte, foarte dificil la recrutarea personalului”, mentiona Irina Ciochina.

Afacerea a fost gandita de Irina Ciochina in urma cu 10 ani, dupa ce aceasta a lucrat in Bruxelles si Amsterdam.

“În ultimele luni de stat in Olanda am vizitat multe ferme, în principal de capre; nu a fost un moment Evrika, dar s-au legat planurile. Le-am zis managerilor că mă întorc în România să îmi fac fermă de capre. Unii au zâmbit, au luat-o ca pe o glumă. Alții mi-au spus să mă duc „să îmi fac de cap” dar să mă întorc, că au nevoie de mine. Unii colegi m-au privit cu neîncredere, alții cu ironie, alții cu invidie. Și în vreo 3 luni de zile m-am întors acasă. Abia aici a început  aventura: terenul era nelucrat de vreo 15 ani de zile, cândva au fost acolo vii. O vară intreagă am avut oameni la lucru să scoată cioate, să niveleze, să taie boscheții, să facă drumuri și căi de acces”, a povestit Irina Ciochina.

Aceasta si-a amintit despre momentele dificile pentru demararea proiectului in sine. “Am alergat câteva luni după actele pentru un proiect european, am cheltuit o groază de timp, energie și bani, dar nu a fost să fie. Finanțarea se dădea pentru capre de carne, ne-am străduit să facem proiectul să iasă pentru lapte, dar am primit răspunsul abia un an și ceva mai târziu. Eu n-am venit acasă să stau să aștept – am început treaba. Am făcut totul cu fonduri proprii, economiile părinților mei, ale noastre din Olanda. Anul următor ne-am căsătorit și din banii de la nuntă ne-am luat plug și semănătoare…Pe 24.09.2012 am cumpărat primele 10 capre și 5 ieduțe. În afara zilei când am primit inelul de logodnă, eu n-am mai fost așa fericită în viața mea! Parcă câștigasem la loto. Am fost la muls a doua zi dmineață, zburam spre casă cu sticlele de lapte. Pe care le-am împărțit prin vecini, cum am făcut cam tot restul toamnei. Iarna căprițele înțarcă. Anul următor (adică 2013) am cumpărat mai multe capre, am ajuns la un efectiv de 35, iar la   sfârșitul verii de 64. Achiziția animalelor a fost un proces foarte dificil – am făcut multe drumuri multe pe la diverse stâni, am întâlnit mulți oameni neserioși și animale chinuite. 64 de capre avem acum, cu lapte. Și vreo 15 ieduțe. Am construit o hală din panouri sandwitch, pe structură de fier și cu centuri din beton. În capătul ei se află o anexă cu birouri și camera de preparat lactate. Ne-am construit stand de muls si am cumpărat aparat. Astă iarnă ne-am „luptat” cu caprele să învețe să urce pe stand și am reușit. Am arat astă toamnă toată pășunea pe care o aveam și am reînsămânțat-o în primăvară, pentru că nu era de calitate. Am semănat borceag, sfeclă furajeră și lucernă, mai avem de pus porumb și sorg. Nu avem chiar toate utilajele necesare, dar ne străduim să lucrăm absolut tot terenul și să-i valorifică la maxim potențialul. Primăvăra trecută am pus un hectar de livadă cu tot felul de pomi fructiferi“, a scris Irina Ciochina.

Pe data de 15 iunie se inchide productia si magazinul de desfacere.

Sursa: telem.ro