• Şofatul fără permis ori cu permis fals, sport naţional pe străzile din Iasi

Tot mai multe documente auto falsificate, în special permise de conducere, sunt folosite de cetăţeni români care nu sunt în stare să promoveze exemenul auto. La Iaşi, de pildă, oamenii legi se confruntă cu un astfel de caz odată la câteva zile. Cele mai multe falsuri provin din Republica Moldova sau Ucraina.

Poliţiştii rutieri din Iaşi, cel mai mare judeţ din Moldova, spun că se identifică aproape în fiecare săptămână un şofer care le prezintă un permis de conducere sau un document auto falsificat. Aproape toţi cei care vor să conducă folosindu-se de înscrisuri false sunt cetăţeni români care nu au fost în stare să promoveze exemenul auto la noi în ţară.

Un astfel de sofer a fost depisat de poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hîrlău

La data de 17 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hîrlău au depistat un tânăr de 22 ani, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Belceşti, fără a deţine permis de conducere, permisul prezentat fiind susceptibil a fi fals. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals.

Cum se cumpără permise din Republica Moldova

Cei care sunt prinşi cu documente auto false ajung în cele din urmă în instanţă. La proces, cei mai mulţi dintre ei îşi recunosc faptele şi povestesc cum au obţinut înscrisurile falsificate. Dorel I., de exemplu, un bărbat din judeţul Iaşi, a fost condamnat recent la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de conducere fără permis şi fals. El a comis faptele pe 21 decembrie 2019, atunci când, la orele serii, a condus un autoturism marca BMW într-un sat din judeţul Iaşi. După ce a fost oprit de poliţişti, individul a prezentat un permis de conducere pentru categoriile B şi C, emis de de către autorităţile din Republica Moldova.  După ce au făcut verificări, poliţiştii au aflat că individul nu are permis de conducere şi că seria celui prezentat era atribuită documentului unei alte persoane din Republica Moldova. Audiat de oamenii legii, Dorel a recunoscut fapta şi a povestit cum a făcut rost de permisul de conducere. „În luna septembrie 2019, inculpatul a luat legătura cu persoane necunoscute din Republica Moldova prin intermediul aplicaţiei Facebook – Messenger. Inculpatul s-a deplasat în Republica Moldova cu un microbuz transport persoane şi, într-o benzinărie în apropierea oraşului Chişinău, s-a întâlnit cu o persoană necunoscută, căreia i-a dat suma de 500 euro, aceasta i-a făcut o fotografie în benzinărie la un perete alb şi i-a dat acesteia datele de pe cartea de identitate. În cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul a primit la domiciliu permisul de conducere”, se arată în motivarea judecătorilor. 

Nu e singurul caz de acest gen. Acum câteva luni, un alt ieşean a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru o faptă similară. Acesta a dat 2000 euro pentru un permis categoria B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here