• individul a stat şase ani internat la Grajduri, fiind externat în mai anul trecut * de atunci, a fost amendat pentru scandal şi are deschis un dosar penal pentru complicitate la furt

Iniţial, puţini au crezut ştirea dată pe un post de televiziune, ieri, pe la orele prânzului, conform căreia un bărbat din Iaşi ar fi telefonat pentru a anunţa că tocmai a tăiat gâtul mamei sale, ucigând-o în chinuri. Fiind 1 aprilie, se putea bănui o glumă sinistră. Din nefericire, n-a fost deloc aşa.

După apelul la 112 efectuat de prezentatoarea de televiziune, pentru orice eventualitate, la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de poliţie şi ambulanţă. Femeia, în vârstă de 72 de ani a fost găsită fără suflare,într-o baltă de sânge, iar autorul crimei, Daniel Amarandei (39 de ani) privea, impasibil, peisjul.

Criminalul este un bolnav psihic cronic, din categoria celor foarte periculoşi, în mai 2014 el fiind internat la Secţia Grajduri a Spitalului Socola. Şase ani mai târziu, printr-o sentinţă a Judecătoriei Iaşi, s-a dispus înlocuirea „măsurii de siguranţă a internării medicale” cu cea a obligării la tratament medical.

Ajuns în libertate, Amarandei n-a respectat întocmai obligaţiile, iar sănătatea sa mintală nu s-a ameliorat. A fost amendat depoliţie cu 1.000 lei după un scandal de pomină, iar din octombrie 2020 se afla sub control judiciar pentru o complicitate la furt. Din câte se pare, în urmă cu o lună a încercat să-şi gazeze mama, a fost internat încă o dată la balamuc, dar bătrâna, total neinspirată, l-a scos de acolo pe semnătura ei.