Pompierul Mihai Talpău ne-a mărturisit, în exclusivitate, experiența dânsului ca și copilot la TESS Rally Brașov 2021

Reporter: De unde această pasiune pentru curse?
Mihai Talpău: Pasiunea pentru mașini o am de mic copil. Printre altele, eu mai sunt și fotograf și am început cu fotografiile în 2009 la Drift, apoi în 2011 la Raliu și, din 2014, fac parte din echipa de organizare a Raliului Iașului. Deci cam așa a început această pasiune, care a avut mai multe etape, până s-a ajuns aici.

Reporter: Ați întâmpinat probleme pe parcursul cursei de la Brașov?
Mihai Talpău: Nu, nu. A fost primul Raliu la care am participat ca și navigator, alături de pilotul ieșean Alin Butnariu, el fiind cel care anul trecut a ieșit campion național la Clasa A1 Rally 2.
Acum 3 ani de zile în urmă eu am făcut școala de navigatori și, pentru că a fost nevoie de un copilot, am fost încântat să particip la această cursă. Bineînțeles că s-a simțit o oarecare stângăcie din partea mea, fiind la prima participare, dar sperăm ca la următorul Raliu să fim mai sus.

Reporter: Ce sentimente v-au trecut în momentul în care ați aflat că ați câștigat locul întâi?
Mihai Talpău: Am simțit mulțumire, plăcere… Fiecare participant își dorește să câștige, acesta e sentimentul primordial al fiecăruia.
E meritul pilotului pentru acest premiu, eu doar am stat în dreapta și i-am dictat virajele. Într-adevăr, pilotaj fără copilotaj nu prea se poate; e un procent de 70% pentru pilot și 30% pentru copilot.

Reporter: Cum se îmbină pasiunea pentru raliu cu profesia de pompier?
Mihai Talpău: Se îmbină destul de bine. Profesia mea este de Comandant de Echipaj și Conducător Autospeciale, deci sunt cumva pe aceeași nișă. Este tot ca un fel de pilotaj și aici. Este lupta cu timpul, ca să ajungi să salvezi o persoană, contracronometru.

Reporter: De cât timp sunteți pompier?
Mihai Talpău: Sunt pompier de 26 de ani. În toți acești ani am fost numai la intervenții, fără muncă de birou. Am făcut și Smurd și stingere și descarcerare, ceea ce nu e ușor, dar, dacă faci totul din plăcere, nu ai de ce să te plângi.
Eu consider că profesia de pompier este un cult, deoarece trebuie să ai grijă de viața ta și a celui de lângă tine, pentru că altfel nu faci față.

Reporter: Cum e să treci de la volanul autospecialei de pompieri la volanul unei mașini mici?
Mihai Talpău: Sincer, nu e uşor! Când te dai jos dintr-o ambulanță sau o mașină de stingere și te urci în mașina personală, ai toate șansele să iei amendă pentru viteză, deoarece îți rămâne instinctul de a șofa repede. Aici intervine atenția, care este mult mai dezvoltată, spre deosebire de cea a unui șofer normal.
Gândul de a ajunge acasă, la familie, te acaparează imediat și, automat, te detașezi de intervenții, urci în mașină și respecți regulile de circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here