• cererile pentru eliberarea paşapoartelor au scăzut cu peste 40%
În anul 2019, peste 60 de mii de persoane s-au prezentat fizic pentru pașapoarte, iar alte 30 de mii au fost eliberate prin intermediul consulatelor.

Din cauza pandemiei, în anul 2020, au fost aproximativ 35 de mii de cereri pentru pașapoarte, iar, prin intermediul consulatelor, aproximativ 23 de mii de solicitări.

Această mare diferență se cauzează faptului că ieșenii nu și-au mai făcut vacanțele sau nu au mai plecat la muncă în străinătate, iar mulți nu au revenit în țară pentru refacerea documentelor.

Anul 2019 reprezintă un record în ceea ce privește eliberarea de pașaport, pentru județul Iași.

Anul 2020 a fost unul diferit, special, nu neapărat în sensul bun, cu măsuri suplimentare pe toate liniile, atât interioare, pentru siguranța personalului, măsuri organizatorice adaptate la noile condiții, cât și pentru cetățeni, astfel încât să nu existe evenimente neplăcute.
S-a înregistrat o scădere a numărului cererilor de pașapoarte. Solicitanții au călătorit mai puțin sau s-au întors în România în număr mai mic, o mare parte din cetățenii români apelând la serviciile consulare. Aceștia s-au programat pe site-ul www.econsulat.ro într-un număr destul de important și au depus în țările de reședință cereri atât pentru minori, cât și pentru adulți, la ghișeele din Iași prezentându-se cu un procent de 40% mai puține persoane, decât în anul 2019, când a fost o avalanșă de cereri pe toate liniile de muncă, adică și pașapoarte temporare și electronice și cele de la distanță, depuse prin ambasadă.
Această mare diferență dintre anul 2019 și 2020 se cauzează faptului că au fost mai puține excursii, mai puține plecări în interes personal.
Pentru a face, totuși, față numărului de cereri s-a ales procedura online, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să aștepte sau să nu se adune grupuri de persoane la sediul serviciului și s-a extins programul de lucru, în sensul că s-au primit cereri de la 8.00 dimineața, până la ora 20.00 seara, în cele doua schimburi organizate, bineînțeles, cu distanțarea aferentă între persoane
„, a transmis Sef serviciu – comisar Nicoleta Nistor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here