Procurorii DIICOT au reușit să-i prindă în faptă pe bărbații care au detonat două bancomate la începutul lunii septembrie, după o operațiune complicată.

Pentru operaţiunea de prindere a infractorilor s-a folosit şi un elicopter. Conform datelor din ancheta, patru persoane au fost reţinute cu suspiciunea de jaf din bancomat. Oamenii legii au prins infractorii care încercau să detoneze un bancomat.

Procurorii DIICOT au organizat un flagrant în localitatea Vulturu din județul Vrancea. I-au prins pe cei patru suspecți care se pregăteau să detoneze încă un bancomat și în această localitate, iar anchetatorii au probe care le arată că cei patru au fost implicați în două jafuri similare care au avut loc în luna septembrie în județul Galați. Atunci, cei patru bărbați ar fi detonat două bancomate

Informațiile, neconfirmate în mod oficial, arată că bărbații au încercat să fugă, dar au fost prinși de procurorii DIICOT și de polițiștii de la Crimă Organizată. În continuarea operațiunii, polițiștii fac mai multe percheziții în județul Galați.

Autoritățile vor prezenta detalii la finalul operațiunii. În luna septembrie, în localitățile gălățene Tulucești și Liești au avut loc două incidente în urma cărora două bancomate au fost aruncate în aer. Hoții au reușit să fugă de fiecare dată, dar bani nu au putut să ia decât de la bancomatul din Tulucești.

DIICOT a transmis date oficiale despre banda care arunca în aer bancomatele. 

În 22 octombrie, procurorii DIICOT Galați, ”împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciilor de Investigații Criminale ale Inspectoratelor de Poliție Județene Galați și Vrancea au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare și o acțiune de prindere în flagrant, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate specializate în furt calificat în formă continuată şi nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată.” 

Iată, în continuare, ce arată DIICOT: 

În cauză s-a reținut faptul că, pe raza județului Galați, s-a constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de furturi din bancomate prin detonarea acestora folosind materiale sau substanțe explozibile.

Astfel, la data de 11.09.2020 lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei au pătruns prin efracție în curtea unei agenții bancare de pe raza localității Liești, județul Galați, unde după scoaterea din folosință a sistemului de supraveghere video au forțat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive.

Din motive independente de voinţa autorilor, materiile explozive nu au detonat astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, cele patru persoane părăsind locul faptei.

La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenție bancară de pe raza localității Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forțat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive pe care le-au detonat.

Ca urmare a exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost adus în stare de degradare, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional.

În vederea însușirii bancnotelor, o parte dintre autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenției, de unde au preluat bancnotele eliberate ca urmare a deflagrației, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 lei.

În noaptea de 02/03.10.2020, membrii grupului infracțional organizat s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păunești, județul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar din motive independente de voința lor, deflagrația produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani, însă a fost adus în stare de nefuncționare.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03.10, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui număr de 4 persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, județul Vrancea, pe care intenționau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia.

Pe parcursul intervenției, s-a folosit armamentul din dotare, cu muniție neletală (bile de cauciuc) pentru somație, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la fața locului, cu un autoturism, fiind blocați chiar la locul faptei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galați urmează să fie conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. și al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here